Veel lof na prachtige crossdag
Tickets
Nieuws

Veel lof na prachtige crossdag

BOEKELO – Met elf foutloze combinaties binnen de tijd werd tijdens de crosscountry van de 49ste editie van Military Boekelo-Enschede een hogere snelheid gehanteerd dan doorgaans gebruikelijk. Dat was conform de voorspelling van parcoursbouwer Adrian Ditcham.

De Engelsman kreeg na afloop veel lof toegezwaaid voor de wijze waarop hij de 29 hindernissen had geformeerd. Niet alleen van de toppers in de rangschikking na twee onderdelen, ook van bijvoorbeeld coach Andrew Heffernan van Nederland, dat helaas tot de verliezers van de dag moest worden gerekend.

Een slecht jaar
Van de in totaal acht paarden die met zeven landgenoten aan de start kwamen, haalden er slechts vier de eindstreep van de crosscountry. Dat was een forse deceptie voor bondscoach Andrew Heffernan, eerder dit jaar in Tokio bij de Olympische Spelen en later in het Zwitserse Avanches ook al niet verwend met mooie resultaten. Heffernan: “Het was heerlijk om te zien hoe Tim Lips het deed met een paard dat nog niet eerder een wedstrijd op dit niveau reed. Het is heel belangrijk om een ruiter als hij in het team te hebben. Merel bewees met haar jonge paard Crossborder Radar Love dat in die combinatie toekomst zit. Voor de rest verliep het teleurstellend. We hebben een slecht jaar 2021 achter de rug, hopelijk kunnen we voor 2022 veel mooiere dingen melden.”

Heel wat vrolijker
Het gezicht van Tim Lips stond heel wat vrolijker na afloop. “Onze tijd was inderdaad niet heel snel, maar dat kwam ook omdat dit paard (Lady Chin van ’t Moerven Z, red.) al een pittig jaar achter de rug heeft. Met zijn Chinese ruiter moest de merrie zich kwalificeren voor Tokio en daar een goed resultaat neerzetten. Boekelo was voor Lady Chin een enorme ervaring met al dat publiek. Misschien kon ik zelf daardoor wat meer dan anders genieten van de cross. Op het eind viel het me op dat Lady Chin behoorlijk fris was, dat biedt in elk geval perspectief.”

De Duitse Sophie Leube, ook na twee onderdelen lijstaanvoerder, had onderweg volop genoten van haar rit met Jadore Moi. “Ik ben erg dankbaar dat ik dit geweldige paard mag rijden, ben very, very happy.”

Nummer twee William Fox-Pitt kan de eerste ruiter uit de historie worden die ‘Boekelo’ drie keer achter zijn naam krijgt. De Engelsman: “Het zou een droom zijn, omdat niemand het nog ooit is gelukt. Al is het erg onwaarschijnlijk dat me dat gaat lukken met deze concurrentie. Maar het is al prachtig om hier mee te mogen doen. Elke ruiter zou het al geweldig vinden om hier een keer te winnen.”

Enorm dankjewel
Fox-Pitt greep vervolgens spontaan nogmaals naar de microfoon om de organisatie en zijn  landgenoot Adrian Ditcham als parcoursbouwer te prijzen. “Boekelo verdient een enorm dankjewel. Het is ongelooflijk wat ze hier voor elkaar krijgen. Als ruiters kunnen we allen maar enorm dankbaar zijn voor dit supermooie evenement. Ook Adrian draagt daar op zijn manier een steentje aan bij. Het was een schitterend parcours op topniveau om te rijden.”

Andrew Heffernan sloot zich er graag bij aan. “Het was inderdaad perfect gebouwd voor een wedstrijd op vier sterren-niveau. Maar dat was voor de insiders al geen verrassing meer.”


Van de 59 combinaties die op de startlijst stonden voor de crosscountry van zaterdag haalden er vijftien de afsluitende springproef niet. Nog 44 combinaties komen daarom zondag in aanmerking voor een plekje in het eindklassement van Military Boekelo-Enschede 2021. De veterinaire inspectie van de paarden begint om 9.30 uur op het hoofdterrein.   10-10-2021 Foto's © Anja Veurink.
Media
  • Tim Lips Lady Chin AV 1500
  • Merel Blom Radar Love AV 1500
Meer Nieuws
Sophie Leube heerst van start tot finish
NATIONALE TITEL VOOR TIM LIPS, ZILVER IN BOEKELO VOOR MEREL BLOM, BRONS VOOR THIERRY VAN REINE
Lees verder
Sponsoren SPONSOR overzicht