Tweede zege lonkt voor Laura Collett
Tickets
Nieuws

Tweede zege lonkt voor Laura Collett

Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt
oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military Boekelo-Enschede op haar naam.

Met haar paard Dacapo reed ze de crosscountry zaterdag op een honderdste seconde na naar de optimale tijd van tien minuten en tien seconden. Laura Collett: “Het was echt een mooie en interessante crosscountry. De doorgangen leken soms wel wat nauw door de vele toeschouwers, waardoor alles heel snel achter elkaar leek te gebeuren. Maar de hindernissen zelf waren fair en ook voor de paarden prima te begrijpen. Ja, ook de laatste. Die heb ik ook absoluut niet anders dan als een normale laatste gezien. Maar het was goed de beslissing te
nemen die er uit te halen nadat sommigen daar problemen hadden. Uiteindelijk gaat de gezondheid van paarden voor alles.”

Nog niet klaar
Zondag kan ze voor de tweede keer in drie jaar de beste worden in Boekelo. “We zijn mooi op weg, maar nog niet klaar. Ook bij het springen kan nog van alles gebeuren. Maar eerlijk is eerlijk, het zou natuurlijk fantastisch zijn als mijn naam voor de tweede keer op de lijst van winnaars zou staan.”

De nummer één van de wereldranglijst en winnaar in Boekelo in 2017, Nieuw-Zeelander Tim Price, steeg van de vierde naar de tweede plek en is zondag de belangrijkste uitdager van de Britse. De Engelsman Tom McEwen heeft met JL Dublin evenveel strafpunten, maar benaderde in de terreinrit een honderdste seconde minder nauwkeurig de optimale tijd en is derde. Ook de nummers vier en vijf komen uit Groot-Brittannië. Dat zijn Sarah Bullimore met
Evita AP en wereldkampioene Yasmin Ingham met Rehy DJ.

Geen rol van betekenis
Nadat de helft van het veld, met daarin alle ruiters die voor een nationaal team uitkomen in de ring waren geweest, was duidelijk dat de Nederlandse equipe in het eindklassement geen rol van betekenis meer speelt. Eerste starter Thierry van Reine met ACSI Harry Belafonte en Tim Lips met Wicro Quibus haalden namelijk de eindstreep niet. Dat lukte wel Janneke Boonzaaijer met Bouncer en Sanne de Jong met Jersey MBF NOP.

Boonzaaijer leidt als nummer 41 in de rangschikking na twee onderdelen in de strijd om de nationale titel, voor debutante Beau Posthumus met Smokie, die 5,6 punt moet goedmaken. Janneke Boonzaaijer: “Ik ben hartstikke blij hoe het is gegaan. Heel veel emoties, het was echt waanzinnig mooi. Op sommige plekken ging het allemaal net, zoals op het tweede water. Het was niet simpel, ik heb echt moeten strijden, maar het resultaat is super.” Verrassend derde is Adriaan Smeulders, die voor het eerst sinds 2001 weer deelneemt in Boekelo met Ekow.

Stephan Hazeleger met James Bond en Sanne de Jong met Jersey MBF
NOP sluiten de ranglijst af van de 59 combinaties die de finish van de crosscountry bereikten.

'Shitdag, maar ook genoten'
Andrew Heffernan: “Het was van de ene kant een shitdag voor ons. Maar ik heb ook kunnen genieten. Van Beau Posthumus, die het in haar eerste ‘Boekelo’ zo geweldig heeft gedaan, van Janneke Boonzaaijer en ook van Roxana Graman, die tot de laatste hindernis enorm goed ging. En laat ik Adriaan Smeulders niet vergeten, die hier na twintig jaar weer meedoet en keurig de finish haalt.”

Dat lukte de overige vijftien niet. Voor de Belgische Manou Minner en Cool Dancer was Military Boekelo-Enschede al na de dressuur voorbij.

In het landenklassement gaat Groot-Brittannië ruim aan de leiding, voor Nieuw-Zeeland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Ierland.

Zondag is de tweede veterinaire inspectie om 9.30 uur. Het springen begint anderhalf uur later.

Fotobijschriften:
Laura Collett met Dacapo foutloos op weg naar de bijna optimale tijd.
Foto © Ashley Claus.

Janneke Boonzaaijer is na de crosscountry met Bouncer favoriet voor de Nederlandse titel.
Foto © Ashley Claus.
Media
  • Laura Collet - Dacapo
Meer Nieuws
Nicolas Touzaint blijft ijzig kalm
In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas ...
Lees verder
Janneke Boonzaaijer prolongeert titel
anneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar t ...
Lees verder
Sponsoren SPONSOR overzicht