Tim Lips en Alice Naber-Lozeman smaakmakers in Boekelo
Tickets
Nieuws

Tim Lips en Alice Naber-Lozeman smaakmakers in Boekelo

Boekelo. Na de cross country kon het Nederlandse eventing kamp in Boekelo breed lachen. Tim Lips en Bayro nemen de voorlopige derde plek in, terwijl Alice Naber-Lozeman met ACSI Peter Parker de vijfde plek in het tussenklassement inneemt. Aan de leiding staat de Nieuw Zeelander Tim Price met de vlakbij Boekelo gefokte Cekatinka (King Kolibri x Julio Mariner xx). Op de tweede plaats staat de Chinese ruiter Alex Hua Tian. Het verschil tussen Price en zijn landgenoot Mark Todd, die zesde staat, is minder dan vier punten, waardoor er ook de afsluitende springproef op zondag nog heel spannend wordt.

 

Ondanks de matige weersomstandigheden hield de bodem zich zo goed dat de 81ste starter in het veld van 98, de Australiër Christopher Burton met Cooley Lands, als enige de cross geheel foutloos en binnen de tijd wist te rijden. "Ondanks het feit dat de bodem op sommige plaatsen iets minder was bleef hij goed te rijden, als je maar goed uitkeek waar je reed", vertelde Alice Naber, die als één van de weinige deelnemers met twee paarden aan de start kwam.

 

Tim Lips heeft in Bayro een zeer goed eventingpaard en ze gingen als een speer door de cross. Op één combinatie dreigde het even mis te gaan. "Het was een combinatie van sprongen en de afstand naar het derde onderdeel zou in drie galopsprongen overwonnen moeten worden, maar dat lukte me niet. Ik zag dat het ook niet zou lukken in vier en dus liet ik het maar over aan Bayro. Dat was de eerste keer in onze gezamenlijke loopbaan dat ik het initiatief aan mijn paard overliet en dat pakte heel goed uit. We konden steeds overal de kortste weg kiezen en dat scheelde echt tijd", vertelde Tim, die aan de leiding gaat in het Nederlands Kampioenschap.

 

Ook bondscoach Bettina Hoy kon breed lachen. "Ik ben echt trots op deze beide ruiters, die fantastisch hebben gepresteerd. Ik hoop dat we eigenaren vinden die bereid zijn om toppaarden aan deze toppers beschikbaar te stellen", aldus Hoy, die de organisatie van Boekelo een groot compliment maakte over de inrichting van het geheel gerenoveerde en vernieuwe hoofdterrein. "Dank zij de perfect all weather bodem konden alle ruiters onder identieke omstandigheden de dressuurproef rijden en dat geldt ook voor het springen. Mede hierdoor is de wedstrijd veel eerlijker voor allen geworden", vertelde Hoy.

 

Of Bayro en ACSI Peter Parker morgen foutloos het springparcours af zullen leggen durfden de beide Nederlandse ruiters niet te beloven. "De kans dat voor het eerst in de 47-jarige historie van de military een Nederlander de wedstrijd wint is nog nooit zo groot geweest als nu. Ik weet dat we alle twee ons best doen om de eerste te zijn", stelde Tim Lips.

 

De Hong Kong Chinees Alex Hua Tian, die vorig jaar als achtste eindigde in Rio, vertelde uiterst behouden te hebben gereden. "Ik had mij ten doel gesteld om foutloos door de cross te rijden en ik wilde proberen zo dicht mogelijk de optimale tijd van 10 minuten en drie seconden te benaderen. Dat is mij bijzonder goed gelukt. We kwamen nergens in de problemen en Don Geniro bleef gedurende de gehele rit super aanpakken".

 

Tim Price had goed gekeken bij de verzamelde concurrentie en wist precies waar de problemen zaten. "Dat ik zo laat in het veld van start ging had voor mij een voordeel. Zo zag ik op de hindernis "D'er op en D'er af" nogal wat combinaties in de problemen komen. Ik wist dat ik tien seconden speling had en permitteerde mij daar het alternatief te nemen. Uiteindelijk had ik op de eindstreep een seconde over op Hua Tian, waardoor ik nu eerste sta en hij tweede.

 

Na Lips en Naber staat de debutante Sanne De Jong met Enjoy derde in het Nederlands kampioenschap, dat ook in Boekelo wordt verreden. In de tussenstand neemt Sanne de Jong de 44ste plek in. In eerste instantie stond zij veel lager, omdat zij in de cross bij de watercombinatie een vlag gemist zou hebben. Er wrd daar een protest over werd ingediend, dat werd gehonoreerd en daardoor werden haar de 50 strafpunten kwijtgescholden.

 

In de strijd om de FEI Nations Cup wedstrijd gaat Nieuw Zeeland aan de leiding, gevolgd door Frankrijk en Duitsland. Nederland staat op de zevende plaats.

 

Ondanks de matige weersomstandigheden wisten net zoveel bezoekers de weg naar de landerijen rond Boekelo te vinden als in de jaren dat de wedstrijd onder de mooiste herfstige omstandigheden werden verreden. Voorzitter Robert Zandstra bracht een groot compliment aan de ruiters. "Er waren een aantal ruiters die tegen een weigering aanliepen en daardoor van mening waren dat zij zelf of hun paard niet helemaal hun dag hadden waarop werd besloten te stoppen. De ruiters hebben zich van hun meest verantwoordelijke zijde getoond", aldus Zandstra.

 

In totaal gingen 98 combinaties van start in de cross. In drie gevallen diende de wedstrijd gestaakt te worden door een val van het paard en in twee gevallen door een val van de ruiter. Dertien combinaties staakten de wedstrijd vrijwillig, waardoor er na dressuur en cross country nog 77 combinaties in de uitslag staan.

07-10-2017
Media
  • Alex Hua Tian 8.jpg
  • Alice naber Lozeman - Peter Parker - Military Boekelo 8.jpg
  • Tim Lips - Bayro - Military Boekelo 6.jpg
  • Tim Price - Irish Eventing Times.jpg
Meer Nieuws
Verslagenheid groot bij Military Boekelo na plotseling overlijden Jan Stokkentré
De organisatie van Military Boekelo-Enschede heeft met grote droefheid kennis genomenvan he ...
Lees verder
Nicolas Touzaint blijft ijzig kalm
In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas ...
Lees verder
Sponsoren SPONSOR overzicht