Tickets
Nieuws

Olympische droom vervlogen voor eventingteam

TELEURSTELLEND SEIZOEN ORANJE EINDIGT MET FORSE DECEPTIE IN BOEKELO

BOEKELO – Voor de Nederlandse eventingploeg is de Olympische droom vervlogen.

Al in de tweede rit van de crosscountry kreeg TeamNL tijdens de Military Boekelo-Enschede een forse domper te verwerken toen Andrew Heffernan met zijn paard Gideon na drie weigeringen de strijd moest staken. Na hem kwam Merel Blom met Ceda wel met wat tijdfouten maar verder ongeschonden door de finish, waarmee ze de nationale titel voor het grijpen lijkt te hebben. Het derde teamlid Raf Kooremans liep met Dimitri behalve tien strafpunten wegens het overschrijden van de toegestane tijd er ook nog eens twintig op als gevolg van een weigering op hindernis 23.

Regelrecht wonder nodig
Nederland moest in Boekelo de Belgen en de Zwitsers voorblijven, maar heeft een regelrecht wonder en forse tegenslag bij de concurrenten nodig om dat nog te kunnen realiseren. In de landenwedstrijd staat België na de crosscountry derde met 117,5 en Zwitserland vijfde met 125,90 strafpunt. Nederland is elfde met liefst 342,50 strafpunt.

De Duitse amazone Sandra Auffahrt, op de bovenste foto na de cross, gaat ook na de crosscountry als koploper van het klassement beginnen aan de afsluitende springproef. Ze kwam met haar twaalf jaar oude Holsteiner bruine ruin Let’s Dance (v. Lancer II) na de 28 hindernissen foutloos binnen de maximaal toegestane tijd door de finish. Nadat ruim tachtig van de 97 combinaties die de dressuur reden de terreinrit achter de rug hebben, wordt Auffahrt met haar tussenscore van 24,90 minuspunt het dichtst op de hielen gezeten door de Engelse Laura Collett met London 52 en de Australiër Christopher Burton met Clever Louis (beiden 26,00) en regerend Olympisch kampioen Michael Jung met FischerRocana FST (26,10). Collett, vorig jaar tweede in Boekelo, benaderde de optimale tijd in de cross op een seconde na en bezet daarom de tweede plek voor Burton.

Nog maar een paar maanden
Sandra Auffahrt berijdt Let's Dance pas sinds juni van dit jaar. "Hoewel ik Let´s Dance nog maar een paar maanden heb en ik hem dus nog niet zo heel goed ken en kan inschatten, liep het geweldig in de cross. In de dressuur had ik al veel plezier en dat gevoel werd vandaag alleen maar beter. De sfeer hier is ook fantastisch als je moet rijden. Ik had op elke sprong een heerlijk gevoel en zat vanaf het begin lekker in mijn ritme. En aan het eind van de cross konden mijn paard en ik steeds meer genieten."

Zestien van de 95 in de crosscountry gestarte combinaties haalden zaterdag de eindstreep foutloos binnen de tijd. Elf bereikten er de finish niet. Onder hen behalve Andrew Heffernan ook Ilonka Kluijtmans, die onderweg onder haar paard terechtkwam, maar net als haar viervoeter geen averij aan de val overhield. Drie ruiters trokken hun paard voor het tweede onderdeel terug.

Merel Blom voert NK aan
In de strijd om de nationale titel is Merel Blom vrijwel zeker van het goud. Jordy Wilken rukte met Burry Spirit op naar de tweede plaats, maar heeft twintig punten achterstand op de amazone uit Aalten. Wilken bouwde op zijn beurt een voordelige marge van 12,3 punt op ten opzichte van nummer drie Raf Kooremans met Dimitri. Merel Blom nam conform de teamorders niet overal de kortste lijn, maar kon wel terugzien op een geslaagd optreden dat haar veel plezier bezorgde. Toch hield de vermoedelijk aanstaande nationaal kampioene een dubbel gevoel aan de zaterdag over. "We wisten al vroeg in de morgen dat het heel moeilijk zou worden om ons te plaatsen voor Tokyo. Andrew was twee keer erg ongelukkig bij een sprong met een nog onervaren paard. Maar we kunnen het niemand kwalijk nemen, op dit moment zit er gewoon niet meer in. Maar uiteraard balen we wel, alle drie. We hadden het alleen gered als België en Zwitserland valpartijen zouden voorkomen of paarden niet fit genoeg zijn voor het springen, maar dat is natuurlijk niet de manier om zo’n sportief doel te bereiken.”

Maarten van der Heijden, directeur topsport van de KNHS: “Het is een erg teleurstellend einde van een teleurstellend verlopen seizoen. We gaan, samen met onze bondscoach Bettina Hoy en de ruiters in alle rust evalueren hoe we weer de goede kant op moeten.”

Duitsland lijkt superieur af te steven op de zege in de landenwedstrijd. Het heeft een straatlengte voorsprong op Australië en België.

Individueel klassement na crosscountry
1. Sandra Auffarth (Dui) – Let’s Dance 73 24,90 strafpunt
2. Laura Collett (Eng) – London 52 26,00
3. Christopher Burton (Aus) – Clever Louis 26,00
4. Michael Jung (Dui) – FischerRocana FST 26,10
5. Thomas Carlile (Fra) – Birmane 26,90  
30. Merel Blom – Ceda 36,00 (eerste in NK)
58. Jordy Wilken – Burry Spirit 56,00 (tweede NK)
63. Raf Kooremans – Dimitri 68,30 (derde NK)
64.  Nina de Haas – Divine H.E. 72,80
74.  Nina de Haas – Cocu 87,40
75. Janneke Boonzaaijer – ASCI Champ de Tailleur 87,50
 --.  Ilonka Kluijtmans – Image of Roses uitgevallen na val
 --.  Andrew Heffernan – Gideon uitgevallen

Landenklassement 
1. Duitsland 78,10 strafpunt
2. Australië 114,30
3. België 117,50
5. Zwitserland 125,90
11. Nederland 342,40
 

Foto's © Ashley Claus

Media
  • Merel Blom Ceda Ashley Claus PB
Meer Nieuws
Military Magazine
Het enige tastbare feit dit jaar ons vertrouwde Military Magazine.
Lees verder
50 jaar Military Boekelo
In 2021 bestaat Military Boekelo Enschede 50 jaar
Lees verder
Sponsoren SPONSOR overzicht